DOEN! Activiteitencentrum Venray: genieten van je hobby én gezelschap

“Dit werk geeft mij meer voldoening dan veel dingen die ik in mijn leven gedaan heb!” Aan het woord is Victor Weijs, voorzitter van de organisatie ‘DOEN! Activiteitencentrum Venray. Hij praat vol vuur over het succes van deze vereniging. “Elke week komen hier 400 deelnemers in 40 groepen verdeeld over 25 verschillende activiteiten hun hobby uitleven. Dat is toch geweldig! En we streven naar meer.”

Aan het gesprek neemt ook Maria aan den Boom deel. “Ik ben meer van de samenhang. Victor is zeer ambitieus, maar soms moet hij wel een beetje worden afgeremd”, zegt ze met een knipoog. Maria is bestuurslid en heeft in het dagelijks werk een belangrijke spilfunctie. “Ik word zo blij van al die mensen die hier met plezier actief zijn. Vergeet niet, dat het bestaan van DOEN! voor veel van de deelnemers heel belangrijk is. Het geeft wat structuur aan hun leven. Het doet ook veel voor eenzame mensen.”

DOEN! Activiteitencentrum Venray is een vereniging die werkt vanuit de gildegedachte. Het gaat niet meer om oude ambachten, maar wel om mensen die hun kennis en vaardigheden willen overbrengen aan anderen. Het is een vereniging en de leden zijn maar liefst 70 aanbieders van allerhande activiteiten. Op dit moment zijn er ongeveer 25 verschillende activiteiten, maar er komt steeds weer iets nieuws, zoals genealogie en binnenkort vliegers maken, Pools en handmassage.

Het gesprek vindt plaats in een van de ruimtes van Jerusalem. Alle activiteiten vinden plaats in dit mooie historische gebouw.  En het bestuur heeft veel ambities. Het begon ooit als opvolger van Seniorservice, een organisatie  die was opgezet om gepensioneerde mannen achter de geraniums vandaan te halen.

Maar het is allang niet meer het exclusieve domein van de oudere medemens. Er wordt ook gestreefd naar continuïteit van de organisatie en dat vraagt om aanwas van jongere deelnemers.

Maria: “We hebben zelfs een houtgroep voor kinderen van 10 tot 12 jaar. Die maken hier leuke dingen. En we zijn ook bezig om schilderen voor jongeren op te zetten.”

Victor Weijs: “Het is een hele actieve vereniging met mensen die zich heel enthousiast inzetten om van deze onderneming een succes te maken. Het is bijvoorbeeld geen enkel probleem om nieuwe bestuursleden te vinden. En na een expositie heeft zich weer een groep nieuwe leden gemeld om activiteiten aan te bieden. Het is geweldig! Wat veel moeilijker is voor ons, is om ervoor te zorgen dat de mensen in Venray ons weten te vinden. Daar werken we aan!”

Maria aan den Boom vult de woorden van voorzitter aan. “Wij zijn heel enthousiast en ook heel trots op DOEN!. Het is een levendige organisatie waarin heel veel mooie dingen gebeuren. Onlangs nog zocht de groep van keramiek contact met de groep metaalbewerkers voor een gezamenlijk project. Dat vind ik heel mooi. Ik denk dat wij met DOEN! een mooie bijdrage leven aan de sociale samenhang en aan structuur in het leven voor mensen die dat nodig hebben.”

Voor meer informatie kijk op de website van DOEN! Activiteitencentrum Venray:
http://www.doenvenray.nl
e-mail:
info@doenvenray.nl
tel. 06 5333 0737

 


Maria aan den Boom en Victor Weijs
in gesprek met een vrijwilliger in het houtlokaal van ‘DOEN! Activiteitencentrum Venray.

Foto en tekst: Jan-Hein de Wit

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.