Nieuwe namen seniorenafdelingen: ‘Ook de k van katholiek’ speelt een rol

Naast de Centrale van Seniorenverenigingen wijzigen ook KBO-afdelingen in Venray hun naam. Naast het woord ‘ouderen’ speelt daarbij ook de ‘K van katholiek’ een rol.

Drie afdelingen van KBO hebben inmiddels een andere naam gekozen: Oostrum, Merselo, Oirlo. ‘KVO’ Smakt-Holthees koos jaren geleden al voor een andere naam (Katholieke Ouderen Vereniging), omdat KBO Brabant zich destijds afscheidde van de landelijke KBO.
Oostrum gaat het verste, de vereniging had drie redenen voor de haast unaniem aangenomen verandering. “KBO klinkt oubollig. De meeste mensen voelen zich niet oud. De term senioren past veel beter”, liet bestuurslid Gerry Daniels van Oostrum optekenen in Peel en Maas. De K van katholiek is uit de tijd, zegt ook KBO Oirlo, nu Seniorenvereniging Oirlo geheten. KBO Oostrum gaat nu door het leven als Vereniging Oostrumse Senioren (VOS). De club verlaat op 1 januari ook KBO Limburg en wordt lid van de Federatie Algemene Seniorenvereniging (FASv), waar ook AVOS (Algemene Venrayse Onafhankelijke Seniorenvereniging) bij is aangesloten.
Ook de senioren van Oirlo, die de naam Seniorenvereniging Oirlo heeft aangenomen, stapt over naar FASv. Voor Oirlo speelt een ander pijnpunt: “Wij doen dit ook vanwege de te hoge contributie bij KBO Limburg. Dit geld kunnen we beter aan de leden besteden”, legt secretaris
Ans Bastiaans uit.

Het bestuur van Seniorenvereniging Oirlo presenteert het nieuwe logo.

Voor KBO Merselo was de K van katholiek maar een bijzaak. De voornaamste reden tot wijziging van de naam in 50-PLUS Merselo zat hem minder in de K, maar vooral in de titel ouderen. Om die reden is unaniem besloten tot het afschaffen van de naam KBO. Dat is in Ysselsteyn, waar nog geen besluit gevallen is, net andersom. “De K past niet meer in deze tijd. De O van ouderen weegt minder zwaar”, zegt secretaris Ine van Vegchel.

In Leunen, Castenray en Veulen wordt niet getornd aan de naam KBO. “De K van katholiek en de O van ouderen staan ons nog niet in de weg”, antwoordt secretaris Gerrit Reintjes van KBO Veulen “Ga je het nu veranderen in senioren, hoelang duurt het dan voor men naam senioren dan weer wil veranderen?”, haakt Annet Litjens van Leunen in. Dat het woord senioren ook aan slijtage onderhevig kan zijn, beseffen ze in Oostrum best. “We hebben nu deze keuze gemaakt. Alles verandert, dus mogelijk is het over een tijdje weer verouderd’, zegt secretaris Joop Jansen van VOS.

Foto: Antoon Jeuken / Peel en Maas.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.