Ouderen- wordt seniorenvereniging: ‘De switch komt niet ineens’

De benaming Centrale van Ouderenverenigingen verdwijnt binnenkort. De Centrale heeft besloten er Centrale van Seniorenverenigingen van te maken. De redactie van De Schakel vroeg uitleg over deze naamswijziging aan voorzitter Henk Raedts.

De naam is al sinds jaar en dag Centrale van Ouderenverenigingen. De discussie over ‘senioren of ouderen’ loopt al decennia. Waarom nu deze wijziging?
“De switch komt niet opeens. Al langer loopt de discussie bij de afdelingen of een naamsverandering wenselijk is. Onze statuten zijn het laatst aangepast in 2015. Omdat het noodzakelijk is deze periodiek te laten toetsen aan veranderde wetgeving en de moderne tijd is ervoor gekozen om gelijktijdig ook de naam aan te te passen.”

Is het niet een beetje ‘oude wijn in nieuwe zakken’? De poetsvrouw moet blijven poetsen, ook al noemen we haar interieurverzorgster. Zullen zestigplussers zich straks niet ook snel ‘niet senior’ genoeg vinden om lid te worden van een de seniorenvereniging?
“De taal evolueert. Als een bedrijf nu zou adverteren voor een ‘knecht in de productie’ zou u het terecht verwijten dat deze onderneming onder een steen geleefd heeft. Zo spreken we elkaar niet meer aan. Organisaties of bedrijven hebben alleen kans om te blijven bestaan als ze zich aanpassen aan gewijzigde omstandigheden. De ouderen van nu en van de toekomst zijn in z’n algemeenheid vitaler en hebben andere interesses dan 30 jaar geleden toen de Centrale werd opgericht. Daar horen wij het programma op aan te passen. Wij denken dat de term senior dit ‘anders doen en denken’ beter weergeeft.”

Wordt er meteen een ledenwerfprogramma opgezet om het effect van de naamsverandering positief te beïnvloeden?
“Nee, dat gaan we niet doen. De Centrale wordt na 5 december (4 december passeren de nieuwe statuten) niet direct anders. Een naam alleen verandert de vereniging niet. Met de wijziging van het programma zijn we al langer bezig. Zie het als een tanker op zee die de koers een paar graden verlegd. Dat zie je niet direct, maar uiteindelijk kom je wel heel anders uit.”

Wanneer gaat het in? Wat moet er nog meer aangepast worden: briefpapier, logo, website, etc.? Bij een nieuwe naam hoort immers een nieuw gezicht?
“De opdracht is uitgezet om een nieuw logo te ontwerpen en het briefpapier te voorzien van een nieuwe ‘look’. Er zijn drie ontwerpen binnen. Deze zijn op de algemene ledenvergadering op 16 november gepresenteerd, waarop de leden hebben bepaald welk ontwerp wordt uitgevoerd.”

Lees ook pagina 16.

Door Jaques Penris

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.