Boeiende verhalen over instellingen Sint Servatius en Sint Anna: weet u nog?

Weet u het nog? De jaarlijkse kermis op het Sint Annaterrein, druk bezocht door menige Venraynaar, die met eigen ogen kon zien hoe patiënten en zusters plezier maakten in de mallemolen of met andere attracties? Hoe open in die kermisweek de instelling was, waar je anders nauwelijks toegang toe had?

Weet u het nog, hoe de omheining van het Sint Servatius-instituut werd weggehaald en hoe het terrein van een gesloten inrichting een open inrichting werd? Hoe de patiënten vaker in het straatbeeld van Venray te zien waren en hoe normaal dat voor iedereen was?

Weet u het nog, dat in menig Venrays huisgezin een patiënt van Sint Anna of Sint Servatius een onderdeel van het gezin werd, wat heel normaal was?

Weet u het nog, dat de opleiding tot verpleegkundige intern geschiedde? Hiervoor veel belangstelling bestond en beide inrichting samen de grootste werkgever van Venray werden?

Weet u het nog, dat Venray een kwalijke naam had in de gehele provincie omdat het de naam kreeg van Enkeltje Venray?

Weet u het nog, dat Venray nog geen schouwburg had en dat de zaal van De Kerkdijk van Sint Servatius werd gebruikt voor allerlei culturele zaken, toegankelijk voor mensen van buiten de inrichting?

Weet u het nog, dat vanaf de jaren ‘60 het intreden in een kloosterorde nauwelijks nog geschiedde en dat de Broeders en de Zusters der Liefde langzamerhand verdwenen uit beide inrichtingen?

Weet u het nog, dat door allerlei ontwikkelingen in de psychiatrische zorg het aantal patiënten in beide inrichtingen drastisch omlaagging en dat mede daardoor Sint Anna en Sint Servatius samengingen onder de naam Psychiatrisch Centrum Venray, wat inmiddels is veranderd in Vincent van Gogh Instituut?

Weet u het nog, hoe uw kinderen zwemles kregen in het zwembad van Sint Servatius? Een andere mogelijkheid was er niet, tot De Sprank werd geopend.

Wilt u zien hoe het kelderleven op Sint Servatius was in de verschrikkelijke weken van september/oktober 1944? Hoe hier een veilige vluchtplaats voor patiënten en verplegers en voor menige inwoner van Venray en omgeving werd geboden?

Al deze gebeurtenissen uit het verleden, maar ook hoe het thans gaat op het Servaashof en hoe het in de nabije toekomst zal gaan in de psychiatrische zorg, krijgt u uitgelegd in de koorgangen rond de voormalige kapel van voormalig Sint Servatius door deskundige gidsen in de vorm van boeiende verhalen.

Wilt u met eigen ogen zien hoe het ging en nu nog gaat bij de inrichting door een bezoek aan het Museum Psychiatrie te brengen?

Gids George van Daal leidt een aantal nieuwsgierige dames rond.
U kunt voor een rondleiding reserveren via een aanvraagformulier op de website www.museumpsychiatrie.nl als u met een groep bent of als individu. U kunt ook aansluiten zonder reservering bij een rondleiding op woensdagmiddagen om 14.00 uur.

Er is wel een beperking voor zowel de grootte van groepen als voor de open rondleiding op de woensdagmiddag tot een maximum van 10 personen. De ruimte in de voormalige koorgangen is beperkt, maar met een groep van maximaal 10 personen is het verhaal van de gids goed te volgen.

Voor de kosten hoeft u het niet te laten. De entree bedraagt €5,- en dat is inclusief een kopje koffie of thee.

Foto: Han Siebers.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.