Gids op het Annapark

Venray is een groene gemeente. Veel bos, ooit voor de mijnbouw aangeplant, overal plantsoenen en groenstroken, maar niet in het minst dragen de beide psychiatrische instellingen daaraan bij. Vooral het voormalige Sint-Annaterrein is een pareltje van groenoase.

Een aantal paviljoenen en een deel van het terrein is tot rijksmonument aangewezen en twee gebouwen zijn gemeentelijke monumenten. Nadat beide stichtingen zijn gefuseerd tot het Vincent van Gogh Instituut werd het grote terrein verwaarloosd en van jaar tot jaar was de verpaupering merkbaar.

Er waren wel enkele veelbelovende initiatieven tot herstel, maar die kwamen niet van de grond. Het duurde tot enkele jaren geleden dat het park in 2018 werd aangekocht door de Van Renschdael Groep en kwam er een serieus herstel en herontwikkeling van het terrein tot stand. Onderhoud van de bossen, aanplant van veel nieuwe bomen, herstel van het park en nieuwbouw van woningen en verbouw tot appartementen geven het park een heel ander aanzien.

De restauratie en de verbouwingen van paviljoenen op het terrein zijn nog niet helemaal klaar, maar daar is meer tijd voor nodig. Het cultuurhistorische gebied is ondanks verpaupering altijd een geliefd wandelgebied geweest voor menige Venraynaar. Er zijn in al die jaren altijd rondleidingen georganiseerd onder leiding van gidsen. Nu, misschien meer dan ooit, is het de moeite waard om door een gids historie en verwachte toekomst verhaald te krijgen.
Agnes van de Vorst is een van de gidsen, die ook voor de overname door de Van Renschdael Groep al rondleidingen verzorgde. Zij groeide in Brussel op, maar voor haar verpleegsteropleiding kwam zij in Eindhoven terecht en uiteindelijk op Sint-Anna in Venray. Ze woonde een tijd in huize Sint Theresia, waar de niet-religieuze verpleegsters woonden. Toen het Rooys Gidsen Gilde (RGG) werd opgericht en door het RGG ook een rondleiding over het Sint-Anna-terrein werd geregeld, meldde zij zich spontaan aan. Zowel in de tijd voor de huidige eigenaar als daarna verzorgde zij vele malen rondleidingen, waarbij zij een schat van kennis kon weergeven over het terrein zelf en de voormalige bestemmingen van de gebouwen.

“Tijdens het bewind van de zusters werd het terrein keurig onderhouden, maar na hun vertrek zag ik de verloedering toeslaan. Toen was een rondleiding weleens in mineurstemming te doen, omdat de gebouwen met ingegooide en dichtgetimmerde ramen een desolate indruk gaven. Nu is het een vreugde om mensen positief gestemde rondleidingen te geven en te vertellen over de vele ontwikkelingen. Er zijn nog plannen genoeg.”

Kortom, Venray mag zich verheugen in wat er door de Van Renschdael Groep is en wordt gedaan aan dit pareltje van cultuurhistorie en het is aan iedere Venraynaar te adviseren om door een gids verleden, heden en toekomst uitgelegd te krijgen. Agnes besluit met de woorden: “Het liefst doe ik de combinatie van een bezoek aan het museum voor de Psychiatrie op het Vincent van Gogh-terrein, en daarna een wandeling over het Sint-Annapark, waardoor de geschiedenis van de psychiatrie in Venray wordt belicht.”

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.