Nieuw bestuur wijkcentrum Den Hoender: ‘Gele barak is weer aan het bloeien’

Ze bruisen van de energie. Voorzitter Lilian Jans-Beken en secretaris/penningmeester Mari Pelzer van wijkcentrum Den Hoender in Venray vertellen enthousiast over hun toekomstplannen. “Den Hoender is niet dood, maar springlevend”, zegt Jans-Beken. “Mede dankzij de inzet van een trouwe groep van 24 vrijwilligers”, weet Pelzer. “Zonder hen zouden wij Den Hoender, het kloppend hart van de wijk, niet draaiende kunnen houden. Binnenkort krijgen alle vrijwilligers ook bedrijfskleding, een blouse met daarop het nieuwe hoenderlogo, dat is ontworpen door Lilian.” Met een lach: “Ja, we zijn flink aan het vernieuwen. Op allerlei gebieden.”

De twee bestuursleden groeiden in en om Den Hoender aan de Ursulastraat 2 in Venray op. Pelzer kan zich bijvoorbeeld nog goed herinneren dat het gebouw op 16 juni 1973 werd geopend. “De gemeente Venray gaf een oud leslokaal van de toenmalige lts aan de wijkbewoners van het toenmalige Desselke. Die hebben het op de huidige locatie opnieuw opgebouwd. Omdat het een opvallende gele kleur had gekregen, werd het ook wel de gele barak genoemd. Zeker onder de ouderen in de buurt wordt Den Hoender nog altijd zo genoemd. De gele barak is een begrip in onze wijk.” Ondertussen heeft het wijkcentrum dus al 50 jaar een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie in de wijk Noord-West, het gebied tussen pakweg de Westsingel, Merseloseweg, Noordsingel en Langeweg. Wijkbewoners komen bijvoorbeeld naar Den Hoender om te kaarten en/of te kienen. “Of gewoon een kopje koffie te drinken en een praatje te maken”, vertelt Jans-Beken. “Maar we hebben sinds kort ook een nieuwe joekskapel die hier repeteert en we organiseren elke tweede zaterdagavond van de maand een dansavond. Ook de activiteit Bands op Zondagmiddag is van ’t Stekske naar Den Hoender verhuisd. Ja, er is op activiteitengebied veel gebeurd de afgelopen periode. Op onze website en nieuwe Facebookpagina is alle actuele informatie over het wijkcentrum te vinden. De gele barak is weer aan het bloeien.”

De twee zijn momenteel de enige bestuursleden van de Stichting Wijkcentrum Den Hoender. Zij stapten in nadat het vorige bestuur een noodkreet slaakte. Mochten zich geen nieuwe bestuursleden melden, dan zou het wijkcentrum zijn deuren moeten sluiten. “Maar dat wilden we allebei niet laten gebeuren”, meldt Mari Pelzer. “Wij kennen Den Hoender nog van vroeger. Toen deze wijk nog heel veel gezinnen met jonge kinderen telde en Den Hoender het bruisend middelpunt van de wijk was. Er waren disco’s voor de jeugd en tijdens carnaval puilde het hier uit van de mensen. Ik ben zelfs nog jeugdprins van Den Hoender geweest. En lid en later leider van de jeugdclub. Natuurlijk krijg je die tijd niet meer terug, de wijk is ook sterk vergrijsd in de loop der jaren, maar we hebben wel allerlei plannen om de functie van Den Hoender als wijkcentrum, als laagdrempelige, sociale en verbindende voorziening voor jong en oud, te versterken.” Een van die plannen is om weer drie dagen carnaval te gaan vieren in Den Hoender, verklapt Lilian Jans-Beken. “Net als in onze jonge tijd. Met onder meer het uitroepen van een jeugdprins en een jeugdboerenpaar. Dat is meteen ook een mooie kans om jongeren kennis te laten maken met het wijkgebouw.” Met een knipoog: “Maar wellicht loop ik nu wat al te hard van stapel. We hopen dat nog meer vrijwilligers uit de wijk zich bij ons aansluiten, want met elkaar kun je meer dan alleen.”

Informatie: www.denhoender.nl

Foto: Han Siebers

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.