Expositie gedreven laatbloeier in De Kemphaan

‘In mijn 90e levensjaar’ is de titel van de expositie die Jacques Luijten in samenwerking met het jubilerende ‘gouden’ Venrayse koor Ars Musica van 30 september tot en met 31 december op touw zet in De Kemphaan. Tijdens de drie maanden durende expositie is een dertigtal schilderijen van de krasse kunstschilder uit Tegelen in verschillende ruimten op de begane grond van het ouderencentrum te bewonderen.

Tien jaar geleden werd de bijna negentigjarige Luijten getroffen door een zware hartaanval. Niet meer werken, zei de dokter. Hij ging schilderen en kan iedereen aanraden datzelfde te doen. Jong en oud. “Het is niet alleen een prachtige hobby, maar ook een ideale manier om uit je gedachten te komen, je emoties van je af te schilderen en je te ontspannen”, weet hij uit ervaring. Luijten noemt zichzelf als schilder een ’tot op het bod gedreven laatbloeier’. “Ik heb mijn eigen visie op kunst. Nog steeds is verbeelding voor mij van vitaal belang. Het is de taal van de kunst, van emoties en als allerbelangrijkste, van mijn verborgen zelf.” Een laatbloeier als kunstenaar is hij beslist, want de in 1934 op het Swalmense landgoed Houterbrug geboren Jacques Luijten werkte gedurende zijn leven heel veel. “Voor mijn hartaanval was ik altijd bezig. Ik heb talloze bedrijven gehad, zat voor de Tegelse Democraten ook in de gemeenteraad en was voorzitter van de winkeliersverening.” Hij vult zijn vrije uren niet alleen met schilderen, zo blijkt. “Ik maak ook pentekeningen en gedichten. Ik weet niet of ik dat hardop moet zeggen, maar ik denk dat ik talent heb. Ik hoop mijn passie over te brengen op anderen en kijk ernaar uit en ben er ook wel een beetje trots op dat ik in De Kemphaan mag exposeren.”
De expositie wordt op zaterdag 30 september om 14.00 uur officieel geopend.

Foto en tekst Ron Koenen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.