Bridge sociale en gezellige denksport

“Bridge is een kaartspel met 52 kaarten, dat je gedurende een dagdeel steeds met een vaste partner speelt. Het afspelen zal mensen die kunnen rikken of klaverjassen goed afgaan, maar daaraan vooraf gaat het bieden en dat moet worden geleerd om echt te kunnen bridgen. Bridge is net als schaken, dammen en go een denksport, maar vooral ook een sociaal en gezellig gebeuren.”

Maarten Houba (76) kan het weten. De Venraynaar is een fervent bridger en zet zich ook in om de door hem geliefde bridgesport onder de aandacht te brengen. Hij is onder meer actief als bestuurslid bij BC Venray en de Bridgekroegentocht Venray, die dit jaar op zaterdag 16 september wordt gehouden, lid van de technische commissie bij vier clubs en clubarbiter.

Vorige zomer kwamen gedurende zes zittingen van de zomerbridge in totaal 198 mensen bridgen. Er nemen minimaal 22 en maximaal 42 bridgers deel aan deze bridgeavonden. “Tijdens de eerste twee keren van in totaal acht deze zomer mochten we 44 respectievelijk 40 bridgers verwelkomen”, vertelt Houba.  De organisatie van de zomerbridgeavonden is in handen van Niet Rokers Bridge Club Venray, BC Venray en BC2002RV, die ieder twee avonden voor hun rekening nemen. Afgelopen zomer vond de Zomerbridge van 4 juli tot en met 22 augustus op dinsdagavonden plaats in MFC Brukske.

Bridge is volgens Houba niet moeilijk om te leren. “Nee, maar er is wel een leerproces voor dat bieden nodig en daarvoor is het volgen van een cursus gewenst.” Belangstellenden kunnen hiervoor in Venray op afspraak terecht bij Joan Hinssen (telefoon 06 1989 7278) of bij Harrie Raaijmakers (tel. 06 5743 0357) in Overloon, waar in september op donderdagavonden een nieuwe cursus start. Houba schat dat Venray ongeveer driehonderd clubbridgers telt. Maar niet alle bridgeliefhebbers zijn lid van een vereniging. “Er is inderdaad ook nog een legioen thuisbridgers. Ik tel daar uit mijn duim zuigend dus nog vijftig anderen bij op.”

Het aantal bridgers krimpt de laatste jaren”, weet hij. “Er is gelukkig een redelijk constante instroom, maar het aantal uittreders is helaas groter. Dat heeft na corona alles te maken met een hoge gemiddelde leeftijd. Door ziekte of erger haken mensen noodgedwongen af.” De gemiddelde leeftijd ligt hoog, zo blijkt.

Houba lacht. “Ik reken mijzelf met mijn 76 jaar tot de jongste groep, dus gemiddeld zal de leeftijd rond de 83 liggen. Daaruit kan overigens worden geconcludeerd, dat je tot op hoge leeftijd nog steeds kunt genieten van bridge met alles erop en eraan. Er zijn negentigplussers, die nog kunnen bridgen als de beste!”

Foto: Gezellige drukte tijdens een van de zomerbridgeavonden in wijkcentrum Brukske. Foto: Han Siebers.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.