Animo werken na pensioen stijgt

Steeds meer gepensioneerden blijven actief op de arbeidsmarkt. De een vindt zijn werk te leuk, een ander doet het op verzoek van de baas, maar soms moet iemand doorwerken om rond te komen. Aldus een vorig jaar gehouden onderzoek van ouderenorganisaties KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, FASv en NOOM. In 2019 hadden 215.000 AOW’ers een betaalde baan, tegenover 140.000 in 2009. De stijging komt deels door de vergrijzing, arbeidskrachten worden schaarser. Dat meer mensen langer doorwerken heeft diverse oorzaken. Veel ouderen zijn nog fit en willen graag doorgaan. Vooral mensen met een kantoorbaan. Geld is dan niet de reden. Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de gepensioneerden in 2017 een aanvullend pensioen had van minimaal duizend euro per maand. Zes procent van de gepensioneerden had maar een aanvullend pensioen tot 250 euro per maand. Deze groep gepensioneerden heeft bovendien vaker schulden, meestal hypotheeklasten. Vier procent (77.000 mensen) moet doorwerken om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Of omdat het leven zonder die extra euro’s wel erg karig wordt.

Koopkracht
De pensioenen zijn al jaren niet meer verhoogd. Dat heeft voor een daling van de koopkracht gezorgd van vijf procent tussen 2008 en 2018, terwijl de koopkracht voor de hele bevolking met zes procent steeg in diezelfde periode. Genoemde ouderenorganisaties hebben daarvoor aandacht gevraagd van de politiek. Een deel van de ouderen zal echt in armoede vervallen als ze geen aanvullende inkomsten meer hebben.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.