Toch weer strijd om de Huisartsenpost

Venray moet toch weer gaan vechten om de Huisartsenpost (HAP) te behouden.
Huisartsenorganisatie Cohesie in Noord-Limburg denkt er opnieuw over om tot opheffing te besluiten. Venrayse mensen die in de nacht of het weekeinde met spoed een dokter nodig hebben moeten dan naar Venlo.
Dit kwam begin oktober aan het licht tijdens een vergadering van de gemeentelijke commissie Leven. Volgens commissielid Wim de Schryver (apotheker en eigenaar van adviesbureau Pharmactief) valt aan sluiting nauwelijks nog te ontkomen. ’s Nachts is hij al dicht. Cohesie stuurt nu mensen met corona uit Noord-Limburg naar de huisartsenpost in Venray. Daardoor is er minder plaats voor de reguliere zorg. “Als de coronacrisis voorbij is, is de gewone patiëntenstroom ingezakt en is het nog gemakkelijker de HAP te sluiten”, schetst De Schryver.
Cohesie bevestigt de nieuwe discussie over Venray, maar geeft ook aan dat eerst met alle partijen gesproken wordt. Daarna beslissen op 26 oktober de bij Cohesie aangesloten huisartsen. En aangezien hier de Venlose huisartsen (die over het algemeen in Venray geen nacht- en weekenddiensten meer willen doen) de meerderheid hebben, lijkt een sluiting onafwendbaar, zo is de redenering uit het Venrayse veld.

Kerngroep
De Kerngroep Gezondheidszorg Venray 2.0 zou op 16 oktober de ontwikkeling bespreken, maar door de aangescherpte coronamaatregelen is dit overleg niet doorgegaan. Voorzitter Jan-Hein de Wit: “Ik begrijp dat de Venlose huisartsen geen zin meer hebben om in Venray dienst te draaien. Hier komt bijna niemand naar de huisartsenpost.” Niettemin is het blijven van een HAP van groot belang voor Venray.
De gemeente Venray is stelliger. “Dit is onvoorstelbaar,” reageert wethouder Anne Thielen. “We moeten met zijn allen bij de huisartsen duidelijk maken dat Venray niet zonder huisartsenpost kan.”
De politieke partijen in Venray zijn het helemaal met haar eens.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws archief, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.