Eenzaamheid migratieouderen extra groot

Ouderen met een migratieachtergrond voelen zich onder normale omstandigheden al meer eenzaam dan ouderen zonder migratieachtergrond. Nu met de strenge maatregelen vanwege het coronavirus is deze eenzaamheid nog groter.

Onderzoekers Joline Verloove en Hanan Nhass van Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) deden onderzoek naar eenzaamheid onder ouderen met een Marokkaanse achtergrond.

Uit interviews met thuiswonende Marokkaanse ouderen blijkt, dat zij onder normale omstandigheden hun gevoel van eenzaamheid amper bespreken met familie of sociale omgeving. In hun traditie zou dit namelijk inhouden dat zij hun kinderen niet goed hebben opgevoed, ofwel, dat zij geen goed contact met de kinderen hebben. Zij zouden daarmee zichzelf of hun kinderen in diskrediet brengen tegenover de gemeenschap. Deze ouderen hechten er zeer aan dit niet te laten gebeuren. En ook willen ouderen hun kinderen niet belasten met hun gevoel alleen te zijn. Door de taalbarrière, die bij diverse migranten nog bestaat, missen ze belangrijke informatie, maar bereiken hen ook de mooie initiatieven niet, die nu door heel het land worden opgezet.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws archief, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.