Inloopmogelijkheden voor eenzame ouderen

‘ZONDAGMIDDAG KAPOTSLAAN’

“Vanmiddag ga ik een eindje wandelen. Even naar het Geijstersebos. Dan heb ik de zondagmiddag weer kapotgeslagen.” De 78-jarige Arie zal blij zijn als het weer maandagmorgen is. Er is niets zo vervelend als die lange zondagmiddag. Als er niets gebeurt in het dorp, geen kip thuis is en niemand even langs komt.

Het overkomt veel ouderen die er alleen voor staan. Zelfs echtparen hebben er last van. De zondag is lang en stil. Buren, met of zonder kinderen, gaan er op uit. Net als de eigen kinderen en kleinkinderen. Ze wonen verder weg en komen maar af en toe op bezoek. Door de week is er nog wel afleiding, op zaterdag moet er nog gewerkt worden. Op zondag moet het netjes zijn. Maar juist op die zondag is er rust, een soms vervelende, verstikkende rust. Je bent niet altijd alleen, maar toch eenzaam.

Inloop Ouderenverenigingen horen het vaker. Om hier iets aan te doen hebben enkele verenigingen in Oostrum, waaronder de KBO, een inloopmiddag opgezet. Voorlopig nog een keer in de veertien dagen, maar als het aanslaat wordt dit na de zomer misschien wel wekelijks. Alle ouderen zijn er welkom, ook uit andere dorpen. Daarnaast kent Oostrum ook een inloop- morgen op woensdag en een inloopmiddag op vrijdag. 

Kom op de soep In Geijsteren is ook een initiatief ontstaan onder de titel ‘Kom op de Soep’. Hoe dit precies gaat lopen kon voorzitter Wilbert Kleeven nog niet zeggen.

De start is in juli voorzien en zal in eerste aanleg tot en met augustus draaien. “Is iedereen enthousiast, dan gaan we uiteraard door. De bezoekers (tussen 11.00 en 14.00 uur) krijgen een kom soep en verder proberen we onder leiding van een beweegcoach wat actie te houden op deze dag.”

Kemphaan Ook in andere dorpen zijn inloopuren voor de senioren en hen die zich eenzaam voelen, maar niet op zondag. Wel heeft ouderencentrum De Kemphaan in Venray al vele jaren op zondag van 10.00 tot 12.30 uur een ‘Koffie-Uur’, waar mensen terecht kunnen voor een kop koffie of thee, een gezellige babbel of een spelletje.
Elke dag van de week, behalve op zaterdag, is De Kemphaan open voor het drinken van koffie, het gebruik van een computer of het lezen van tijdschriften.

Andere inloopmogelijkheden ( maar niet op zondag) zijn:

Leunen Onder de naam Trefpunt organiseert de stichting Samen in Leunen een keer in de veertien dagen op vrijdag een inloopmiddag.
Deze heeft plaats tussen 14.00 en 16.00 uur in mfc De Baank.

Merselo Elke woensdagmiddag, van 14.00-16.00 uur in D’n Hoek, behalve in de vakantieperiode.

Venray – Op ’t Nipperke Elke donderdagavond vanaf 19.30 uur is er een inloopavond in wijkcentrum Op ’t Nipperke.

Wanssum Elke maandag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopmiddag in De Zandhoek. Tevens is dan de Zwerfboekenkast geopend.

Dit bericht is geplaatst in Uit De Schakel. Bookmark de permalink.